secundaire weg


secundaire weg 1.0

weg die niet tot de hoofdwegen behoort en zich daarvan meestal onderscheidt door een geringere breedte, kleinere verkeerscapaciteit, lagere snelheidslimiet e.d.

Algemene voorbeelden


Of je nu op de snelweg of op secundaire wegen gaat rijden, vanaf 2016 kun je niet meer zonder tolvignet naar Duitsland. Update: De tolheffing zal voor buitenlanders uitsluitend gelden op de duitse Autobahn, de snelwegen dus.

http://www.eifelinfo.nl/tolheffing-duitsland-ook-tol-voor-wegen-de-eifel/,

Rustige secundaire wegen zijn veel dodelijker voor dassen dan drukke snelwegen. Daarom moet de preventie zich meer op die wegen richten [...]. Tweederde van de ongeveer vijfhonderd dassen die jaarlijks sneuvelen in het verkeer wordt aangereden op een secundaire weg. Dat is vijftien procent van de totale dassenpopulatie in ons land. Dat komt door de macht van het getal [...]. Er zijn gewoon veel meer kleinere wegen dan snelwegen. Alle secundaire wegen bij elkaar meten 48 duizend kilometer. Dat is vijf keer zo lang als alle snelwegen bij elkaar.

http://www.verkeersnet.nl/551/juist-secundaire-weg-gevaarlijk-voor-das/,

De cijfers tonen volgens TomTom aan dat de congestie op secundaire wegen erger is dan op hoofdwegen. Automobilisten hebben over het algemeen dan ook weinig profijt van sluipwegen om files te vermijden. Gemiddeld verhoogt dat de reistijd met 50 procent.

http://www.verkeersnet.nl/11820/congestie-erger-op-secundaire-wegen/,

secundaire weg 2.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

in specifiek verkeerstechnische zin: weg die behoort tot de categorie van de regionale wegen, lokale wegen en de straten

Algemene voorbeelden


Voor wegen is een indeling gemaakt in primaire, secundaire en tertiaire wegen. Primaire wegen zijn de in de TOP10NL opgenomen autosnelwegen, hoofdwegen, spoorbanen en wegvlakken die onderdeel zijn van luchthavens. Secundaire wegen zijn regionale wegen, lokale wegen en de straten. Tertiaire wegen zijn de half verharde wegen, onverharde wegen, parkeerterreinen en overig terreinvlakken (symbol 317).

http://www.stowa.nl/upload/publicaties/STOWA%202013%2011%20LR.pdf,

secundaire weg 3.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; (vooral) in België)

in specifiek verkeerstechnische zin: weg die behoort tot de wegencategorie tussen de primaire wegen en de lokale wegen

Algemene voorbeelden


Er worden vier (hoofd)categorieën onderscheiden: hoofdwegen, primaire wegen, secundaire wegen en lokale wegen. Voor elk van de categorieën wordt een hoofdfunctie en een aan vullende functie aangeduid. Sinds 1997 is de implementatie van de categorisering in Vlaanderen op vele vlakken doorgevoerd.

http://www.cvs-congres.nl/cvspdfdocs_2013/cvs13_088.pdf,

De selectiecriteria worden in belangrijke mate worden afgeleid uit de functie van de secundaire wegen. Voor enkele verbindingen tussen kleinstedelijke gebieden en het hoofdwegennet worden op Vlaams niveau indicatief secundaire wegen geselecteerd. Alhoewel deze wegen naar functie veeleer als primaire wegen moeten beschouwd worden, kunnen zij om ruimtelijke redenen deze functie niet vervullen. Deze wegen zullen moeten ingericht worden rekening houdende met leefbaarheid en verkeersveiligheid.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/rsv/richtinglijninfra.html